złote mleko ajurweda

złote mleko ajurweda

kto zna ZŁOTE MLEKO ?

W Indiach zna je każda mama, bo wszystkie podają je dzieciom, kiedy niedomagają… właściwie z dowolnego powodu.

W Europie też jest złote mleko coraz bardziej popularne, a w chłodne miesiące robi prawdziwą furorę, bo wzmacnia odporność, rozgrzewa, leczy drobne infekcje – no i jest pyszne.

Dlatego należy mu się i kilka słów ode mnie, w końcu piję złote mleko od lat. Ten wpis tworzę dla Ciebie. Nazywam się Anna Wasilewska i 14 lat temu stworzyłam markę Orientana. Tak, dzięki Ajurwedzie.

Złote mleko (ang. Golden Milk), znane również jako haldi doodh w Indiach, to tradycyjny napój ajurwedyjski, który od wieków jest stosowany w medycynie ajurwedyjskiej. Jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne, głównie dzięki kurkumie, która jest głównym składnikiem tego napoju. Złote mleko to napój znany w Azji od tysięcy lat.

Dawniej pili go jogini, ponieważ według ajurwedy wzmacnia także stawy, łagodząc ich sztywność i bóle, a teraz piją go właściwie wszyscy, bo znakomicie oczyszcza i tonizuje organizm.

Złote mleko było tradycyjnie stosowane w celu leczenia przeziębień i infekcji oraz łagodzenia stanów zapalnych. Często pije się ten napój dla poprawy trawienia i wspierania zdrowia jelit. Jeśli masz problemy ze stawami według tradycyjnych przekonań złote mleko zmniejszy bólu stawów, dzięki właściwościom przeciwzapalnym. Mleko z kurkumą wspiera zdrowy sen i relaksację.

W każdym indyjskim domu przygotowuje się go nieco inaczej i spełnia on tam funkcje podobne do naszego rosołu lub mleka z miodem i czosnkiem – powszechnie uważa się, że stawia na nogi.

Coś w tym jest, bo i ja popijam złote mleko nie tylko profilaktycznie przez całą jesień i zimę, ale i w środku lata, jeśli złapie mnie przeziębienie.

ZŁOTE MLEKO – PRZEPIS TRADYCYJNY I ROŚLINNY

Przygotowanie bazy – pasty z kurkumy

Aby przygotować podstawę do złotego mleka, potrzebne będą:

  • ¼ szklanki kurkumy w proszku (lub świeże kłącze, które należy drobno posiekać – warto przy tym założyć rękawiczki ochronne, aby uniknąć przebarwień skóry). Świeże kłącze kupisz już w Poslce.
  • ½ szklanki wody – może być mineralna lub filtrowana z kranu.

W rondelku połącz składniki i podgrzewaj na średnim ogniu przez około 6–7 minut, regularnie mieszając, aby uniknąć zagotowania. W miarę odparowywania wody masa zacznie gęstnieć, tworząc pastę. Gdy uzyska odpowiednią konsystencję, przełóż ją do szczelnego słoiczka i przechowuj w lodówce – najlepiej nie dłużej niż 3 tygodnie.

Przygotowanie złotego mleka

Do szklanki ciepłego mleka (możesz użyć mleka krowiego lub roślinnego, np. kokosowego) dodaj łyżeczkę wcześniej przygotowanej pasty i dokładnie wymieszaj. Napój jest gotowy do spożycia!

Możesz wzbogacić smak złotego mleka, dodając przyprawy, takie jak czarny pieprz, imbir, kardamon, goździki czy olej kokosowy. Dla uzyskania słodszej wersji warto sięgnąć po odrobinę miodu.

JAK POZNAŁAM ZŁOTE MLEKO

Złote mleko piję od czasu mojej pierwszej podróży do Indii, kiedy zziębnięta po długiej podróży pociągiem w klimatyzowanym wagonie zderzyłam się z gorącym i wilgotnym powietrzem. Kto jechał w takiej lodówce, wie, jak Indusi traktują klimatyzatory – jakby chcieli nie tylko sprawdzić granice ich możliwości, ale i je przesunąć.

Wyszłam na upalny peron, a potem wsiadłam do równie zimnej taksówki i… następnego dnia obudziłam się chora. Moi gospodarze wznieśli oczy do nieba (co z tych Europejczyków takie delikatesy?!).

Nalali mi kubek ciepłego, słodko-pikantnego napoju i z uśmiechem zapewnili, że za kilka chwil poczuję się lepiej. Poczułam się, i to tak dobrze, że pyszną miksturę piłam już codziennie!

I piję ją do dziś, nie tylko wtedy, kiedy czuję, że coś mnie rozkłada. Profilaktycznie i po prostu z łakomstwa, bo świetnie zastępuje słodkie drugie śniadanie.

I wam też wszystkim to radzę, bo to łatwy, smaczny i szybki sposób na wzmocnienie sił witalnych, kiedy za oknem plucha. W czasach szalejącego wirusa nie chcemy zastanawiać się, czy ten ból gardła i kaszel to tylko przeziębienie, czy coś gorszego, prawda? Zatem dbajmy o siebie!

Tajemnicą złotego mleka jest kurkuma, która znana jest ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, przeciwwirusowych, przeciwbakteryjnych i nawet antygrzybicznych.

kurkumina na zdrowie

Sławę zawdzięcza kurkuminie. Kurkumina, aktywny związek obecny w korzeniu kurkumy (Curcuma longa), jest ceniona za swoje liczne właściwości prozdrowotne. Ma szerokie zastosowanie w medycynie tradycyjnej i współczesnych badaniach klinicznych dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym.

Kurkumina ma właściwości przeciwzapalne. Blokuje enzymy i czynniki, takie jak NF-κB, które odgrywają kluczową rolę w procesach zapalnych. Pomaga łagodzić stany zapalne w chorobach przewlekłych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), choroby zapalne jelit (np. choroba Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego) czy łuszczyca.

Kurkumina neutralizuje wolne rodniki i zmniejsza stres oksydacyjny, który jest czynnikiem ryzyka w starzeniu się organizmu, chorobach neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona oraz w chorobach sercowo-naczyniowych.

Pobudza ona organizm do produkcji własnych enzymów antyoksydacyjnych, takich jak katalaza i dysmutaza ponadtlenkowa.

Kurkumina wspiera układu odpornościowego modulując odpowiedź immunologiczną i wspierając mechanizmy obronne organizmu.Może pomagać w zapobieganiu infekcjom wirusowym, bakteryjnym i grzybiczym.

Kurkumina łagodzi objawy dyspepsji (niestrawności) oraz działa ochronnie na błonę śluzową żołądka i wspomaga funkcjonowanie wątroby i działa żółciopędnie, co ułatwia trawienie tłuszczów.

Nie bez znaczenia są też oczywiście mleko, na bazie którego przygotowuje się napój, oraz olej, którego dodaje się dla jego wzmocnienia jego właściwości. Mleko w Indiach uważane za odżywcze i budujące tkanki ciała.

ZŁOTE MLEKO – MÓJ PRZEPIS Z INDII

A jak przygotować to płynne złoto? Oczywiście bardzo łatwo i szybko, inaczej nie miałabym na nie czasu!

Przepisów jest mnóstwo i do złotego mleka można dodać właściwie wszystkie egzotyczne przyprawy, które przyjdą nam do głowy, ale moja receptura pochodzi prosto z Indii, od hinduskich przyjaciół.

Odchudziłam ją ze składników niedostępnych w Polsce, a wzbogaciłam miodem. Oto i ona!

Potrzebna ci będzie przede wszystkim sproszkowana kurkuma w ilości jednej łyżeczki. Możesz użyć kurkumy ze sklepu, ale lepiej kupić ususzone kłącze i zmielić potrzebną ilość samodzielnie.

Proszek wrzuć do pół szklanki wody i gotuj przez kilka minut. Następne do wody z kurkumą wlej niecałą szklankę mleka krowiego lub, jeśli wolisz, roślinnego (koniecznie o temperaturze pokojowej, ponieważ gotowy napój ma być ciepły, ale nie gorący! W gorącym miód straciłby swoje właściwości. Dodaj łyżeczkę oleju migdałowego lub klarowanego masła – możesz je nawet kupić gotowe.

Na koniec dorzuć łyżeczkę lub łyżkę miodu, oraz przyprawy: pieprz, który poprawia biodostępność kurkuminy, kardamon, cynamon, imbir, jeśli zależy ci na szybkim efekcie rozgrzania, a nawet gałkę muszkatołową lub… jeden goździk, jeśli lubisz bardziej korzenne, pikantne smaki. Całość porządnie wymieszaj, by olej jak najlepiej połączył się z mlekiem i wodą. Złote mleko wypij od razu, także właśnie z powodu oleju – jeśli napój ostygnie, olej będzie bardziej wyczuwalny. Zobaczysz, za chwilę poczujesz się lepiej!

Złote mleko symbolizuje harmonię między ciałem a duchem, a jego ciepły, złoty kolor jest często kojarzony ze zdrowiem, energią i równowagą. Jest to napój, który łączy pokolenia, będąc zarówno kulinarną tradycją, jak i naturalnym remedium na wiele dolegliwości. Zachowując swoje korzenie, złote mleko ewoluowało w nowoczesne przepisy, ale nadal pozostaje symbolem prostoty, zdrowia i holistycznego podejścia do życia.

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam do poznania kosmetyków Orientana, które stworzyłam bazując na Ajurwedzie i wspomagając się innymi medycynami wschodu.

Dowiedz się więcej

POZNAJ NASZE ZAPACHY DO DOMU

POZNAJ NASZE ZAPACHY DO DOMU

Zapachy do domu wpływają na atmosferę, poprawiają nastrój i nadają wnętrzom indywidualny charakter. Możesz wybierać spośród gotowych produktów...

czytaj dalej
kosmetyki W CIĄŻY

kosmetyki W CIĄŻY

Kosmetyki pielęgnacyjne w ciąży powinny być bezpieczne zarówno dla przyszłej mamy, jak i rozwijającego się dziecka. Oto kilka wskazówek i propozycji...

czytaj dalej
Twój koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy