Smoothie z papai: smak Azji

napój z papai w szklance, obok świeża papaja

Smoothie z papai: smak Azji

Znasz ją na pewno: soczysta, lekko słodka, z delikatną kwaskową nutą, o pięknym, pomarańczowym kolorze. Papaja jest symbolem egzotycznych rozkoszy podniebienia, ale też zdrowia i witalności – no i jest bardzo #instafriendly ;)! My w Orientana kochamy ją też za jej niesamowite właściwości pielęgnacyjne, dzięki którym stanowi niezastąpiony składnik aktywny kosmetyków. Dba o skórę również od wewnątrz!

I choć za chwilę opowiem o (pysznych!) zaletach papai stosowanej w kuchni, zacznę od krótkiego przypomnienia, jakie cuda czyni nakładana na skórę. Przede wszystkim zawiera witaminy młodości C i E. Witamina C rozjaśnia, napina i ujędrnia skórę, dodając jej blasku, a E koi ją, nawilża i regeneruje. Papaja ma też w składzie bardzo potrzebny kobietom kwas foliowy, a także cynk, potas i magnez, czyli minerały konieczne dla urody włosów, skóry i paznokci, oraz silne antyoksydanty: luteinę, likopen i argininę. Najbardziej znana jest jednak z zawartości papainy, naturalnego enzymu złuszczającego, który rozjaśnia przebarwienia i powoduje, że skóra nie wytwarza nadmiernych ilości melaniny. Właśnie ze względu na tę niezwykłą właściwość papaja znalazła się w składzie naszego peelingu oraz żelu do mycia twarzy, a także rozjaśniającej esencji na noc. Kosmetyki te wzbogacone zostały też o inne cenne składniki, ale papaja zadziała także solo, jako składnik łatwej maseczki przygotowanej w domu: wystarczy rozgnieść ją widelcem, wymieszać z odrobiną jogurtu lub twarożku, miodu albo płatków owsianych i nałożyć na skórę na kilka-kilkanaście minut. Teraz papaję można kupić w Polsce w marketach w wersji bio – polecam. Sprawdźcie!

Troska o nasze klientki, które często mają skórę wrażliwą spowodowała, że celem jednej z moich podróży do Azji było sprawdzenie, w jakich warunkach uprawia się papaję stanowiącą surowiec wykorzystywany w kosmetykach Orientana. Dobra wiadomość – byłam bardzo zadowolona :). Zachwyciło mnie też bogactwo sposobów, na jakie można wykorzystywać ją w kuchni. Rolnicy, których odwiedzałam, częstowali mnie papają podawaną w dziesiątkach wersji: od popularnej także u nas sałatki z papają, przez zupy na ciepło i na zimno, ryby i owoce morza marynowane w papai, naleśniki z papają, aż po “papajowe” desery, lody i sorbety. Prawdziwy zawrót głowy!

Po powrocie do Polski od razu zrobiłam dwie rzeczy. Po pierwsze, dałam w Orientana zielone światło w kwestii wykorzystywania papai w naszych kosmetykach – małym firmom rolniczym nie miałam nic do zarzucenia! A po drugie… zaczęłam szukać łatwych do przygotowania przepisów z papają, bo bardzo za nią tęskniłam. Nie mam czasu na gotowanie skomplikowanych dań (ani na szukanie w sklepach ich trudno dostępnych składników), więc postawiłam na koktajle, które robi się błyskawicznie – i które można zabrać ze sobą do pracy. Szukałam, testowałam i w końcu znalazłam! Przepis na smoothie z papai z niezawodnej Kwestii Smaku idealnie oddaje moje kulinarne wspomnienia z Azji. To jakby w kilka minut przenieść się na egzotyczną plantację. Spróbuj koniecznie!

Do zrobienia smoothie potrzebujesz połowy papai, jednego banana, szklanki mleka roślinnego (najlepiej migdałowo-ryżowego, ale świetnie wychodzi też z sojowym) oraz szklanki wody kokosowej. Według przepisu smoothie dosładza się łyżką syropu klonowego, ale ja uwielbiam je także z miodem. Przygotowanie koktajlu jest banalne: dzielę papaję na pół, obieram ze skórki, usuwam nasiona, kroję na niewielkie kawałki, wrzucam do blendera razem z resztą składników i miksuję chwilę, aż całość uzyska konsystencję musu. A czasami… przygotowuję od razu drugą porcję, bo ciężko mi poprzestać na jednej.

Zobaczysz, że się zakochasz! I możesz sobie na to pozwolić, bo papaja ma w 100 g tylko 44 kcal (połowę mniej niż banan!), a dzięki zawartości węglowodanów syci i dodaje energii naprawdę na długo – zwłaszcza jedzona razem z mlekiem roślinnym. Do tego przyspiesza metabolizm, ma dużo błonnika, wzmacnia kości i wzrok… No i zawiera karoten, który poprawia koloryt cery!

Link:

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/smoothie-z-papai

Dowiedz się więcej

TONIk do twarzy

Tajemnice Toników do Twarzy: Klucz do Pięknej Skóry Toniki do twarzy to znany od lat element rutyny pielęgnacyjnej, który często nie otrzymuje...

czytaj dalej
TAJLANDIA i SONGRAN

TAJLANDIA i SONGRAN

Tajski Nowy Rok, Songkran, obchodzony jest 13 kwietnia. Znany jest przede wszystkim z Festiwalu Wody, gdzie ludzie obrzucają się wodą na ulicach, co...

czytaj dalej
KOREAŃSKI NOWY ROK

KOREAŃSKI NOWY ROK

Koreański Nowy Rok Seollal, również obchodzony jest według kalendarza księżycowego. To czas pełen unikatowych tradycji i obyczajów, które...

czytaj dalej
Twój koszyk0
Kontynuuj zakupy