Trehaloza
Trehaloza to naturalny disacharyd, składający się z dwóch cząsteczek glukozy, który występuje w różnych organizmach, takich jak rośliny, grzyby czy bakterie. W kosmetykach trehaloza jest ceniona za swoje wyjątkowe właściwości nawilżające i ochronne. Trehaloza jest naturalnym cukrem, który rośliny i inne organizmy wykorzystują do przetrwania w ekstremalnych warunkach, takich jak susza czy mróz. Ma zdolność do stabilizowania błon komórkowych i białek, co zapobiega uszkodzeniom spowodowanym przez odwodnienie. Trehaloza jest doskonałym humektantem, utrzymuje odpowiedni poziom nawilżenia skóry. Trehaloza działa jako antyoksydant, pomagając neutralizować wolne rodniki i zmniejszać stres oksydacyjny, co przyczynia się do opóźnienia procesu starzenia się skóry. Dzięki właściwościom ochronnym, trehaloza wspiera regenerację komórek skóry.
Za naszymi składnikami stoją badania:
Trehalose against UVB-induced skin photoaging by suppressing MMP expression and enhancing procollagen I synthesis in HaCaT cells, Journal of Functional Foods, November 2017
Nowoczesne terapie w leczeniu trądziku późnego wykorzystywane w kosmetologii Kosmetologia Estetyczna, Maj 2017