wizualizacja kwasu pga

KWAS PGA NISKOCZĄSTECZKOWY

Kwas PGA ( kwas poliglutaminowy) jest niskocząsteczkowym związkiem, pożądany w branży kosmetycznej ze względu na zdolność do wiązania dużej ilości wody w naskórku, co sprawia, że skutecznie nawilża skórę. Jest on bardziej skuteczny w nawilżaniu niż kwas hialuronowy. Dzięki zdolności do zatrzymywania wilgoci poprawia elastyczność skóry, przez co staje się ona bardziej sprężysta i jędrna. Regularne stosowanie produktów zawierających kwas PGA może pomóc w redukcji widoczności istniejących zmarszczek oraz zapobieganiu powstawaniu nowych. Kwas PGA jest naturalnym polimerem, powstającym dzięki fermentacji mikroorganizmów, takich jak bakterie Bacillus subtilis.

Za naszymi składnikami stoją badania:

In vitro evaluation of new functional properties of poly-γ-glutamic acid produced by Bacillus subtilis D7; Saudi Journal of Biological Sciences, April 2014

Wyniki badań naukowych dotyczących wpływu kwasu PGA na skórę:

Zdolność nawilżająca: Badanie z 2014 roku wykazało, że kwas poliglutaminowy ma silniejsze działanie nawilżające niż kolagen i kwas hialuronowy.

Hamowanie enzymu hialuronidazy: Badanie z 2017 roku sugeruje, że PGA może hamować enzym hialuronidazę, który rozkłada kwas hialuronowy w skórze, co dodatkowo wspiera nawilżenie i elastyczność skóry.

Wspomaganie produkcji naturalnego czynnika nawilżającego (NMF): Badania wskazują, że PGA wspiera produkcję NMF, co przyczynia się do wzmocnienia bariery ochronnej naskórka i utrzymania odpowiedniego poziomu nawilżenia skóry.

Łagodzenie podrażnień i stanów zapalnych: Badania dowiodły, że kwas poliglutaminowy łagodzi objawy podrażnienia skóry oraz wycisza stany zapalne, co przyspiesza regenerację skóry po zabiegach estetycznych i w niesprzyjających warunkach środowiskowych.

Nie znaleziono produktów zawierających ten składnik.

Twój koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Uzupełnij pielęgnację o
Kontynuuj zakupy