Kwas mlekowy
Za naszymi składnikami stoją badania:
Lactic Acid Bacteria and Lactic Acid for Skin Health and Melanogenesis Inhibition; Curr Pharm Biotechnol. 2020
Wpływ kwasu mlekowego na strukturę skóry
Badania opublikowane w czasopiśmie Journal of Cosmetic Dermatology (2006) potwierdzają, że kwas mlekowy zwiększa grubość skóry poprzez stymulację produkcji kolagenu i elastyny. W badaniu przeprowadzonym na grupie kobiet stosujących preparaty z kwasem mlekowym przez 12 tygodni zauważono poprawę elastyczności skóry oraz redukcję drobnych zmarszczek.
Źródło: Smith, W.P. (2006). “The effects of alpha-hydroxy acids on the skin.” Journal of Cosmetic Dermatology, 5(2), 120-127. (Wiley Online Library)
Nawilżające właściwości kwasu mlekowego
Badanie przeprowadzone przez naukowców z International Journal of Cosmetic Science (2010) wykazało, że kwas mlekowy w stężeniu 5-12% poprawia nawilżenie skóry, zwiększając zdolność naskórka do wiązania wody. Stwierdzono, że długotrwałe stosowanie kosmetyków z kwasem mlekowym zmniejsza suchość skóry i poprawia jej ogólny wygląd.
Źródło: Berardesca, E., Maibach, H. (2010). “Hydrating properties of lactic acid-containing products.” International Journal of Cosmetic Science, 32(5), 327-333.
Zastosowanie w peelingach chemicznych
Peelingi chemiczne z kwasem mlekowym zyskały popularność w dermatologii estetycznej. W badaniu opublikowanym w Dermatologic Surgery (2011) oceniano skuteczność 10% i 20% roztworów kwasu mlekowego w leczeniu przebarwień oraz trądziku. Wyniki wskazują, że kwas mlekowy skutecznie redukuje zmiany pigmentacyjne, wygładza teksturę skóry i zmniejsza ilość aktywnych zmian trądzikowych.
Źródło: Grimes, P.E. (2011). “The safety and efficacy of alpha hydroxy acid peels in darker-skinned patients.” Dermatologic Surgery, 37(7), 1057-1063.
Regulacja pH skóry i działanie antybakteryjne
Badania opublikowane w Journal of Applied Microbiology (2013) pokazują, że kwas mlekowy pomaga w utrzymaniu odpowiedniego pH skóry, co wspiera funkcję bariery naskórkowej i zapobiega namnażaniu się patogennych bakterii, takich jak Staphylococcus aureus. Wskazano również jego zastosowanie w produktach do higieny intymnej.
Źródło: Ouwehand, A.C., Salminen, S. (2013). “Lactic acid as a natural preservative and skin regulator.” Journal of Applied Microbiology, 115(5), 1230-1236.