Amla
Amla ma szerokie właściwości prozdrowotne i pielęgnacyjne, dlatego stosowana jest z powodzeniem nie tylko w lokalnej kuchni indyjskiej, ale także w medycynie i kosmetologii. Dzięki sporej zawartości witaminy C, owoce amli wzmacniają układ odpornościowy, kości i stawy, a także wspierają układ krążenia.
Amla stosowana jest w Indiach głównie do pielęgnacji i wzmocnienia włosów. Wzmacnia cebulki, zapobiega wypadaniu włosów i rozdwajaniu się ich końcówek. Pielęgnuje skórę głowy, działając przeciwzapalnie i przeciwłupieżowo. Nadaje włosom gęstości i blasku.
Amla nazywana jest w Indiach także „opiekunką”, ponieważ owoc ten uważany jest za jeden z najbardziej odmładzających w medycynie ajurwedyjskiej. Ma działanie regenerujące i odżywcze na cały organizm.
Za naszymi składnikami stoją badania:
Shreya Talreja, Dr. A.P.J. Abdul Kalam Technical University, A complete pharmacognostic review on amla
Research Journal of Medicinal Plants, 5: 95-100., Emblica (Phyllanthus emblica Linn.) Fruit Extract Promotes Proliferation in Dermal Papilla Cells of Human Hair Follicle