Zdążyliście już bliżej poznać Bio-Maski Essencje Orientana? To jedyne kosmetyki naturalne w Polsce, których bazą jest 100% naturalna baza żelowa z rośliny Konjac. Konjac znacie pewnie w postaci gąbek, które służą do skutecznego i delikatnego mycia twarzy. Jednak roślina ta ma dużo więcej mocy! – zastosowań i właściwości.
Konjac to japońska roślina zwana językiem diabła. Zawiera wiele cennych substancji odżywczych dla skóry jak białka, kwasy tłuszczowe, mikroelementy, witaminy A, E, K, C i komplet witamin z grupy B oraz kwas foliowy. Bogaty w polisacharydy, stymuluje syntezę kolagenu i elastyny. Zwiększa także syntezę kwasu hialuronowego, dzięki czemu skóra staje się bardziej napięta. Pod wpływem wody pęcznieje tworząc żel. Powiększa on swoją objętość, aż 200 razy, a powstały żel tworzy warstwę okluzyjną i zapobiega ucieczce wody przez skórę. To najnowsze odkrycie naturalnej kosmetologii – jedyny naturalny żel, który rewelacyjnie nawilża i penetruje głębokie warstwy skóry!
Baza żelowa BIO MASKI-ESENCJI to nowatorskie wykorzystanie azjatyckiej rośliny KONJAC, która pod postacią żelu bardzo dobrze nawilża skórę i ułatwia wprowadzanie w głąb skóry substancji aktywnych.
BIO MASKA-ESENCJA do twarzy na noc jest żelową esencją o intensywnym działaniu nawilżającym, ujędrniającym, naprawczym i redukującym przebarwienia. Esencje są sercem azjatyckiego rytuału piękności. BIO MASKA-ESENCJA najlepiej działa w nocy kiedy skóra intensywnie regeneruje się. Zachodzi wówczas najwięcej podziałów komórkowych i procesów naprawczych.
Proszek z konjacu zyskał także sławę jako Glucomannan – polisacharyd, który jest strukturalnie podobny do pektyny dzięki czemu Japończycy określają go mianem „miotły jelit” i stosują doustnie. W tej postaci dostępny jest także w polskich sklepach ze zdrową żywnością czy zielarniach. Absorbuje on wodę w układzie pokarmowym i sprzyja szybszemu wydaleniu złogów, resztek i toksyn, co usprawnia proces odchudzania. Jest jednym z najbardziej higroskopijnych błonników znanych człowiekowi! Roślina jest stosowana od 1500 lat w Japonii w mieszankach ziołowych i tradycyjnej żywności, między innymi takiej jak tofu, makaron Shirataki i galaretki. W Chinach zaś używany jest od ponad 2 tysięcy lat jako roślina lecznicza.
Ekstrakt z Konjaku to czysty, w 100% naturalny, rozpuszczalny w wodzie środek wytwarzany wyłącznie z rośliny bez żadnych dodatkowych składników nienaturalnych. Podczas produkcji bulwy są szlifowane i oczyszczane mechanicznie. Otrzymuje się wówczas mąkę – proszek z konjaku, który po ekstrakcji zamienia się w żel. Żeby nie tworzyły się grudki i bryłki korzystne jest dodanie do żelu gliceryny a w celu ładnego zapachu minimalna ilość nie alergizujących składników zapachowych.