JAKA JEST KUCHNIA INDYJSKA

Dania kuchni indyjskiej

JAKA JEST KUCHNIA INDYJSKA

Wiele godzin spędziłam z moimi hinduskimi przyjaciółmi rozmawiając o potrawach charakterystycznych dla ich regionu. Dużo czasu w Indiach przeznaczyłam na eksplorowanie  i poznawanie indyjskiej kuchni. Indie są krajem różnorodnym – każdy region ma swój język, kulturę i kuchnię ! Różne regiony kulinarne łączą rośliny stosowane w kuchni takie jak papryczka chilli, gorczyca, kminek, kurkuma, kozieradka, imbir, czosnek, kardamon, goździki, kolendra, cynamon, gałka muszkatołowa, szafran, płatki róży, mieszanka curry i asafoetida (przyprawa o silnym zapachu). Składniki te w różnych regionach są stosowane w różnych kombinacjach. Większość z nich to również składniki kosmetyków Orientana

Dość ogólnie kuchnię indyjską można podzielić na 4 regiony:

Kuchnia Indii Północnych to prawdopodobnie najbardziej rozpowszechniony styl kulinarny poza Indiami. Odzwierciedla silny wpływ Mogołów i charakteryzuje się znaczącym wykorzystaniem produktów mlecznych: mleko, paneer (indyjski łagodny ser), ghee (klarowane masło) i jogurt są stosowane regularnie w potrawach tego regionu. Samosa – smażone pierożki nadziewane ziemniakami są charakterystyczną północną przekąską. Popularne są tu też potrawy z glinianego pieca tandori – pieczone mięso lub chlebki (naan), które mają charakterystyczny aromat węglowy.

Kuchnia Indii Zachodnich to trzy główne regiony: Maharashtra, Gujarat i Goa. Ze względu na położenie w potrawach z Maharashtra dominuje ryba i mleko kokosowe, z kolei kuchnia Gujarat jest głównie wegetariańska, a wiele potraw ma słodki posmak względu na wpływ potraw chińskich. Region ten jest dobrze znany z potrawy zwanej czatnej. To lekko pikantne konfitury ze świeżych lub marynowanych warzyw i owoców. Mają słodki, kwaśny lub dość ostry smak. Goa to w przeszłości kolonia portugalska, dziś wyróżnia się wyjątkową mieszanką indyjskich i portugalskich elementów kulinarnych. Ze względu na położenie nadmorskie popularne są tu ryby.

Kuchnia Indii Wschodnich to królestwo deserów. Desery z tego regionu często spotykane są w indyjskich restauracjach poza Indiami ze względu na ich wspaniały smak. Bardzo popularna jest Rasgulla – słodki przysmak z kaszek i sera (chenna), gotowanych w lekkim syropie cukrowym. W kuchni Wschodu królują nasiona gorczycy, maku i oleju musztardowego, nadając potrawom lekką ostrość. Ryż i ryby również odgrywają tu ważną rolę.

Kuchnia Indii Południowych zazwyczaj nie występuje w menu indyjskich restauracji i znacznie różni się od innych regionów. Tutaj sos curry ma inną konsystencję – bardziej stałą niż płynną. Sambary, rasamy i kootus to trzy popularne potrawy przypominające gulasz, różniące się podstawowymi składnikami i stopniami płynności. Sambar to gulasz z grochu i warzyw o smaku tamaryndu. Rasam jest bardziej podobne do zupy i składaja się głównie z pomidorów, tamaryndowca i mnóstwa przypraw. Kuchnia Indii Południowych słynie z pysznych smażonych lub gotowanych na parze przekąsek. Stąd pochodzi Dosa, którą ja uwielbiam i o której pisałam już na blogu. Tutaj też popularne są Utthapamy – podobne do naleśników, ale grubsze i wypełniane lub posypane warzywami. W tym regionie zjemy bardzo zdrowe idli – smażone na parze, a także podobne do pączków z dziurką vadas.

Mam nadzieję, że jesteście teraz głodni 

Dowiedz się więcej

TONIk do twarzy

Tajemnice Toników do Twarzy: Klucz do Pięknej Skóry Toniki do twarzy to znany od lat element rutyny pielęgnacyjnej, który często nie otrzymuje...

czytaj dalej
TAJLANDIA i SONGRAN

TAJLANDIA i SONGRAN

Tajski Nowy Rok, Songkran, obchodzony jest 13 kwietnia. Znany jest przede wszystkim z Festiwalu Wody, gdzie ludzie obrzucają się wodą na ulicach, co...

czytaj dalej
KOREAŃSKI NOWY ROK

KOREAŃSKI NOWY ROK

Koreański Nowy Rok Seollal, również obchodzony jest według kalendarza księżycowego. To czas pełen unikatowych tradycji i obyczajów, które...

czytaj dalej
Twój koszyk0
Kontynuuj zakupy