EGZOTYCZNE ŚWIĘTA, CZYLI INDYJSKIE KULKI MOCY

kulki mocy przygotowane według indyjskiej receptury

EGZOTYCZNE ŚWIĘTA, CZYLI INDYJSKIE KULKI MOCY

Święta idą! Uwielbiam je i prywatnie sobie wydłużam, przygotowując się do nich już od pierwszego grudnia. Bo pierniki i pierniczki, gorąca czekolada i herbaty z egzotycznymi przyprawami rozgrzewają w zimowe wieczory nie tylko ciało, ale i duszę! Podobnie jak równie aromatyczny, jak nasze grudniowe wypieki, indyjski świąteczny deser, którym częstuję przyjaciół podczas naszych grudniowych spotkań. Tak, tak – Azja towarzyszy mi nawet podczas Gwiazdki! Oto przepis, który przeniesie Was do Azji i wprowadzi w świąteczny klimat.

SKŁADNIKI:
80g masła klarowanego

125 g mąki z ciecierzycy

120 g cukru trzcinowego

25 g pistacji

1 łyżeczka zmielonego kardamonu

Płatki kokosowe do posypania

Mleko kokosowe do polania (opcjonalnie)

WYKONANIE 10-12 KULEK:

  1. zmiel na proszek 120 g cukru trzcinowego
  2. posiekaj drobno 25 g pistacji, najlepiej lekko solonych (albo dodaj do zwykłych malutką szczyptę soli).
  3. rozgrzej na patelni 80 g masła klarowanego
  4. Kiedy masło będzie gorące, stale mieszając, powoli wsyp do niego 125 g przesianej mąki z ciecierzycy
  5. zmniejsz ogień i na malutkim mieszaj intensywnie całość, aż nieco się zagęści, a mąka nabierze orzechowego zapachu i złotego koloru. Nie zajmie ci to więcej niż kilka minut.
  6. zdejmij patelnię z ognia i do masy dodaj zmielony cukier trzcinowy i łyżeczkę kardamonu.
  7. Wymieszaj wszystko dobrze i ponownie postaw patelnię na kuchni, by całość lekko się podgrzała. Tylko ostrożnie, żeby cukier się nie skarmelizował, bo pączki wyjdą zbyt twarde!
  8. pistacje wymieszaj z ciastem i odstaw do lekkiego wystudzenia. To ten najtrudniejszy moment ;). Po kwadransie studzenia czas na formowanie kulek.
  9. nabieraj ciasto łyżką i roluj je w dłoniach do uzyskania odpowiedniego kształtu.
  10. Posyp kulki wiórkami kokosowymi i podawaj polane mlekiem kokosowym. Gotowe!

Teraz, gdy podróżowanie jest utrudnione, staram się zaprosić jak najwięcej atmosfery Azji nie tylko do mojej łazienki (w końcu także dlatego stworzyłam Orientanę!), ale i kuchni. Indyjskie kulki laddu nadają się do tego idealnie – pięknie pachną kardamonem i pistacjami i… świetnie smakują polane moim ukochanym mlekiem kokosowym. A do tego przygotowuje się je naprawdę łatwo, na jednej patelni, w niecałe pół godziny – tylko oczekiwanie, aż ostygną, jest trudne, bo chciałoby się je pałaszować natychmiast…

Laddu to rodzaj pączków, przygotowanych najczęściej z którejś z mąk strączkowych, ale też i pszennej, a nawet z wiórków kokosowych – ta ostatnia odmiana stanowiła tradycyjną słodkość, którą przed wyjazdem obdarowywano wojowników i podróżników wyruszających w drogę. Miała przynosić im szczęście i wróżyć bezpieczne osiągnięcie dalekich celów. Czy to nie piękna wróżba także i dla nas?

Lżejszą od kokosowych (i mniej kaloryczną, choć w przypadku laddu o kaloriach mówić nawet nie wypada!) odmianą pączków jest moja ulubiona, przygotowywana na bazie mąki z ciecierzycy. Besan laddu, bo tak nazywa się deser, który dziś Wam przedstawiam, oprócz wysokiej kaloryczności może pochwalić się też, dla równowagi, wysoką wartością odżywczą. I choć nie da się go jeść na co dzień, bo jest dość ciężkostrawny, doceńmy wysoką zawartość białka w mące z cieciorki oraz wartości prozdrowotne pistacji, które są ich drugim ważnym składnikiem. I właściwie ostatnim, bo do smaku potrzebny jest jeszcze tylko cukier trzcinowy, kardamon i… tyle, nie licząc tłuszczu, na którym smaży się indyjskie pączki. W wersji klasycznej jest to masło klarowane i gorąco do jego używania zachęcam, bo nie dość, że ma wspaniały, arcymaślany zapach, to jeszcze wysoką temperaturę dymienia i może być stosowane przez osoby nietolerujące nabiału. Laddu można jednak smażyć także na każdym innym oleju – byle smakowitym, np. kokosowym.

Kiedy goście przyjadą, poinstruuj ich, by nie rzucali się na kuleczki w pierwszej kolejności. Są tak słodkie, że lepiej zostawić je na wielki finał słodkiego przyjęcia. Będzie sukces, gwarantuję! W Indiach laddu cieszą się tak wielkim powodzeniem, że można je kupić nawet mrożone to odsmażenia w domu… Ale to trochę odjęłoby atmosferze świąt uroku, prawda?

Dowiedz się więcej

POZNAJ NASZE ZAPACHY DO DOMU

POZNAJ NASZE ZAPACHY DO DOMU

Zapachy do domu wpływają na atmosferę, poprawiają nastrój i nadają wnętrzom indywidualny charakter. Możesz wybierać spośród gotowych produktów...

czytaj dalej
kosmetyki W CIĄŻY

kosmetyki W CIĄŻY

Kosmetyki pielęgnacyjne w ciąży powinny być bezpieczne zarówno dla przyszłej mamy, jak i rozwijającego się dziecka. Oto kilka wskazówek i propozycji...

czytaj dalej
NASZA HENNA WŁOSY WASZE :)

NASZA HENNA WŁOSY WASZE 🙂

INDYJSKA HENNA WŁOSY EUROPEJEK - SKĄD POCHODZI HENNA ORIENTANA Wypróbuj naszą Henna włosy Ci podziękują. jest produktem w 100% roślinnym. Uprawa jak...

czytaj dalej

TONIk do twarzy

Tajemnice Toników do Twarzy: Klucz do Pięknej Skóry Toniki do twarzy to znany od lat element rutyny pielęgnacyjnej, który często nie otrzymuje...

czytaj dalej
Twój koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Uzupełnij pielęgnację o
Zestaw Ujędrnienie 1500x1500
Pierwotna cena wynosiła: 162.80 zł.Aktualna cena wynosi: 146.52 zł.
tubka żelu do mycia twarzy Hello Daktyl
Pierwotna cena wynosiła: 32.90 zł.Aktualna cena wynosi: 16.45 zł.
Krem do twarzy reishi na noc 50ml
Produkt GRATIS Naturalny wegański krem do twarzy REISHI na noc 50 ml
0.01 
Zestaw wypryski 1500x1500
Pierwotna cena wynosiła: 170.70 zł.Aktualna cena wynosi: 111.70 zł.
Pierwotna cena wynosiła: 36.90 zł.Aktualna cena wynosi: 28.90 zł.
Kontynuuj zakupy