Wiele godzin spędziłam z moimi hinduskimi przyjaciółmi rozmawiając o potrawach charakterystycznych dla ich regionu. Dużo czasu w Indiach przeznaczyłam na eksplorowanie i poznawanie indyjskiej kuchni. Indie są krajem różnorodnym – każdy region ma swój język, kulturę i kuchnię ! Różne regiony kulinarne łączą rośliny stosowane w kuchni takie jak papryczka chilli, gorczyca, kminek, kurkuma, kozieradka, imbir, czosnek, kardamon, goździki, kolendra, cynamon, gałka muszkatołowa, szafran, płatki róży, mieszanka curry i asafoetida (przyprawa o silnym zapachu). Składniki te w różnych regionach są stosowane w różnych kombinacjach. Większość z nich to również składniki kosmetyków Orientana
Dość ogólnie kuchnię indyjską można podzielić na 4 regiony:
Kuchnia Indii Północnych to prawdopodobnie najbardziej rozpowszechniony styl kulinarny poza Indiami. Odzwierciedla silny wpływ Mogołów i charakteryzuje się znaczącym wykorzystaniem produktów mlecznych: mleko, paneer (indyjski łagodny ser), ghee (klarowane masło) i jogurt są stosowane regularnie w potrawach tego regionu. Samosa – smażone pierożki nadziewane ziemniakami są charakterystyczną północną przekąską. Popularne są tu też potrawy z glinianego pieca tandori – pieczone mięso lub chlebki (naan), które mają charakterystyczny aromat węglowy.
Kuchnia Indii Zachodnich to trzy główne regiony: Maharashtra, Gujarat i Goa. Ze względu na położenie w potrawach z Maharashtra dominuje ryba i mleko kokosowe, z kolei kuchnia Gujarat jest głównie wegetariańska, a wiele potraw ma słodki posmak względu na wpływ potraw chińskich. Region ten jest dobrze znany z potrawy zwanej czatnej. To lekko pikantne konfitury ze świeżych lub marynowanych warzyw i owoców. Mają słodki, kwaśny lub dość ostry smak. Goa to w przeszłości kolonia portugalska, dziś wyróżnia się wyjątkową mieszanką indyjskich i portugalskich elementów kulinarnych. Ze względu na położenie nadmorskie popularne są tu ryby.
Kuchnia Indii Wschodnich to królestwo deserów. Desery z tego regionu często spotykane są w indyjskich restauracjach poza Indiami ze względu na ich wspaniały smak. Bardzo popularna jest Rasgulla – słodki przysmak z kaszek i sera (chenna), gotowanych w lekkim syropie cukrowym. W kuchni Wschodu królują nasiona gorczycy, maku i oleju musztardowego, nadając potrawom lekką ostrość. Ryż i ryby również odgrywają tu ważną rolę.
Kuchnia Indii Południowych zazwyczaj nie występuje w menu indyjskich restauracji i znacznie różni się od innych regionów. Tutaj sos curry ma inną konsystencję – bardziej stałą niż płynną. Sambary, rasamy i kootus to trzy popularne potrawy przypominające gulasz, różniące się podstawowymi składnikami i stopniami płynności. Sambar to gulasz z grochu i warzyw o smaku tamaryndu. Rasam jest bardziej podobne do zupy i składaja się głównie z pomidorów, tamaryndowca i mnóstwa przypraw. Kuchnia Indii Południowych słynie z pysznych smażonych lub gotowanych na parze przekąsek. Stąd pochodzi Dosa, którą ja uwielbiam i o której pisałam już na blogu. Tutaj też popularne są Utthapamy – podobne do naleśników, ale grubsze i wypełniane lub posypane warzywami. W tym regionie zjemy bardzo zdrowe idli – smażone na parze, a także podobne do pączków z dziurką vadas.
Mam nadzieję, że jesteście teraz głodni