Z maseł występujących w kosmetykach najbardziej kojarzycie pewnie masło shea, które wykorzystywane jest powszechnie w kosmetykach. W kosmetykach naturalnych Orientana bardzo często stosujemy masło kokum. Jest ono otrzymywane z nasion kokamu – rośliny Garcinia Indica rosnącej w Indiach. Najczęściej na górzystych terenach wybrzeża Indii – w okolicy Bombaju i indyjskiego stanu Goa. Nasiona te są bardzo podobne do blisko spokrewnionego mangostanu i z nim są też często mylone. Masło kokum jest bardzo zdrowym, ekologicznym surowcem ze względu na uprawę bez użycia chemicznych środków, oprysków i nawozów. Jest też jednym z najtwardszych tłuszczów roślinnych, dlatego też często wykorzystuje się je do produkcji szminek i balsamów do ust. To również doskonała baza do kremów i balsamów do ciała i innych kosmetyków pielęgnacyjnych. I wszystko to nie bez przyczyny! Bardzo szybko się wchłania i nie zatyka porów! W tym wpisie opiszemy Wam ile cennych właściwości ma właśnie masło kokum.
WYKORZYSTANIE OWOCÓW GARCINIA INDICA W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM
Owoce mają kolor purpury i często stosuje się je do barwienia i aromatyzowania potraw. Popularne jest w Indiach pozyskiwanie z nich soku, który podczas upalnych dni ma zbawienne, ochładzające ciało działanie i chroni organizm przed odwodnieniem. Kolejne wykorzystanie Garcinia Indica to jako środek, który wspomaga odchudzanie. Masło kokum używa się też jako zamiennik masła kakaowego w czekoladach w celu podniesienia temperatury topnienia czekolady i jej rozpływania się w wysokich temperaturach.
AK POZYSKUJE SIĘ MASŁO Z ROŚLINY GARCINIA INDICA?
W owocach Garcinia Indica można znaleźć od 6 do 8 nasion o sporej wielkości, które w 30-40% składają się z tłuszczy. Z nasion tłoczony jest na zimno olej, który w pokojowej temperaturze występuje w formie stałej i tworzy twarde masło. W celu jego zmiękczenia zalecane jest połączenie go z innymi olejami. W czystej postaci jest dość suche i łatwo się kruszy. Ma barwę w odcieniach bieli i beżu. A jaki ma zapach? Pachnie subtelnie orzechami.
JAKIE CENNE SKŁADNIKI ZAWIERA?
Jest źródłem niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym kwasów omega, które wspomagają dotlenienie komórek i sprawiają, że składniki odżywcze są prościej przyswajane przez skórę. Dodatkowo masło kokum to bogactwo witaminy E!
POZNAJMY SZEREG WŁAŚCIWOŚCI MASŁA KOKUM!
Masło to ma silne właściwości nawilżające. Bardzo szybko regeneruje nawet najbardziej suchą i szorstką skórę! To idealny wybór dla osób borykających się z suchymi, zrogowaciałymi partiami ciała. Stosowane regularnie zapobiega wysuszaniu skóry, pomaga leczyć pęknięcia warg, rąk czy skóry stóp! Często wykorzystuje się je dlatego w produktach do gojenia skóry. Masło kokum to masło, które natychmiastowo zmiękcza naskórek a dodatkowo pozostawia skórę bardziej elastyczną i ujędrnioną. Masło z owoców drzewa Garcinia Indica przeciwdziała wysuszaniu skóry i zapobiega utracie wody z naskórka. Zawiera całą gamę antyoksydantów, które opóźniają proces starzenia się skóry. To naturalne masło często stosuje się jako substytut masła kakaowego ze względu na jego jednolitą kompozycję triglicerydową. Najlepiej sprawdza się w kompozycji z innymi składnikami – staje się wtedy idealną bazą i nośnikiem wielu cennych składników odżywczych zawartych w ziołach ajurwedyjskich!
Produkty z masłem kokum to świetny wybór pielęgnacyjny zarówno latem jak i zimą. Latem ukoi skórę spieczoną od słońca i wyrówna koloryt skóry po nierównej opaleniźnie zaś zimą odżywi suchą, spierzchniętą skórę. Uchroni przed mrozem i zimnem oraz suchym powietrzem z kaloryferów! W kosmetykach naturalnych Orientana masło kokum znajdziesz w Masłach do Ciała, Balsamach do Ciała, Bogatych Kremach z serii Bio Ayurveda czy Balsamach do ust.